Thursday, November 02, 2006

Trendspot 1: High Cost of Fear

Här kommer första trendspottingrapporten från Chicago! Resan med direktflyg Arlanda – Chicago tog 9 timmar. På planet fanns gratis Internet uppkoppling t o m Economy Class och det fungerade faktiskt utan problem. Vid ankomsten på O Hara flygplatsen fick man stå i kö med tre olika blanketter tills man släpptes igenom. Det var många kontroller och det märks att Home Security är högt prioriterat.

Trendspot 1: "The high Cost of Fear" är rubriken i kommande nummer av Business Week nov. 6, 2006. Enl. en ny undersökning är direkta och indirekta kostnaden för säkerhet och terrorskydd enbart för de största 500 företagen (S&P 500) $ 107 miljarder per år. Det innefattar extrakostnader t.ex. för försäkring och intäktsförluster. En annan undersökning visar att 21% av USA företagen har minskad de anställdas flygresor (Europeiska företag 17%). Detta har lett till en nu boom för videokonferenssystem och man räknar med en tillväxt av 22% per år fram till 2010 enl. undersökningsföretaget Frost & Sullivan. Cicso har lanserat nyligen ett helt nytt videokonferenssystem där man ser varanda i verklig storlek och där läpprörelser är synkront med ljudet. Också HP har ett system som heter Halo och som kostar $425.000 plus $18,000 per month. Från flygplatsen tog jag tåget till centrum som kostar $ 2:- per person. Jämfört med Arlandabana rätt så billigt. Det tog 45 minuter in till centrum och man fick se en del bostadsområden med villor och mindre höghus.

Jag bor på Holiday Inn Mart Plaza, som ligger mitt i Centrum med en fantastisk utsikt.


Tack vare trådlöst Internet, som är gratis (!), kan jag rapportera direkt utan problem. Eftersom min europeisk 3G telefon inte fungerar i USA använder jag dator som telefon istället. Det finns trådlöst Internet (WiFi) överallt, så det är bara ringa med Skype eller MSN från datorn gratis. Jag har testat t o m videotelefoni med Webbkamera och det fungerade utmärkt att skicka en live rapport från hotellet.

Första personliga kontakten med Chicagobo var igår kväll på Mc Donalds. Det var två "working class heros" som satt bordet brevis. De gjorde en kort paus och vi pratade om Sverige, Irak och löner. Vår vän jobbade med vägunderhåll, han hade 6 barn och tjänade 77.000 dollar per år och betalar 30% plus försäkringar. Men så var han 4 månader arbetslös under vinterhalvåret.
Big Mac smakade faktiskt lika bra/illa som i Sverige. Pris för ett meal var $4,25 inkl. Cola.

Idag är det kallt (-1 C) men soligt ska det bli idag och imorgon. Det blir för studiebesök på Chicago Merchandise Exchange http://www.cme.com/ som är en av väldens största råvarubörser med 1 miljarder kontrakt till ett värde av $ 638 trilljoner (2005).

Sedan blir det besök av utställningen Massive Change på Museum of Contemporary Art. Den handlar om hur vi i framtiden ska designar vår värld. Det får jag återkomma om.

BNI mötet i Chicago är inbokat för tisdag hos BNI Combinded Network kl. 7:15 – 8:45 am Ann Sathers Restaurant. Ordförande heter Christopher Wolcott och han driver Southport Grace Wellness Center. http://www.southportwellness.com/ Jag har varit i kontakt med honom och är välkommen. Det var kul att kunna hänvisa till vår fina hemsida med alla medlemslänkar.
Enl. uppgift är de bara 13 medlemmar och det ska bli intressant att höra hur det går.

No comments: