Monday, November 06, 2006

Trendspot 5: på Segway genom Milleniumparken

Milleniumparken är stadens världsberömda kulturpark med attrationer som Jay Pritzker pavillionen (2004), en unik utomhusscen med plats för över 10.000 besökare ritat av arkitekten Frank Gehry. Genom en speciell stålrörskonstruktion har man skapat en akustik som liknar den inomhus.

Skulpturen Cloud Gate av den engelska konstnären Anish Kapoor är sedan 2005 en populär attraktion där man kan uppleva fantatiska visuella speglingar både utanför och innanför den 110 ton tunga rostfria stålskulpturen.

Den interaktiva skulpturen Crown Fountain av den spanska konstnären Jaume Plensa består av två nio meter höga glasblocktorn som projecerar videobilder i form av människoansikten. Under sommerhalvåret finns även en fontän.

Milleniumparken är öppen för allmänheten dagligen mellan kl. 6-23. I parken patrollerar vakter på Segway, som är tvåhjuliga, självbalanserande elektriska persontransportrar som använder sig av dynamisk stabilisering. Detta unika transportmedel har utvecklats av den amerikanska uppfinnaren Dean Kamen.

Dean Kamen är även grundaren av "For Inspiration and Recognition of Science and Technology (FIRST)" en ideell organisation för att inspirera studenter att fortsätta sina karriärer inom vetenskapen. FIRST driver bl.a. FIRST Lego League, den internationellt största robottävlingen för skolungdomar mellan 9 och 14 år. Förra året deltog 7.460 team med totalt 60.000 barn totalt.

No comments: