Wednesday, November 15, 2006

Trendspot 11: HD-teve and Fiber to the Home

I USA har redan 17 procent av hushållen hd-teve, medan andelen bara är 1 procent i Europa.
Just nu pågår utbyggnaden av fibernätet för att kunna leverera högupplöst teve, nedladdningar av stora filer och online-spel till miljoner hushåll. Drivkraften är fler och fler hemmabiografer med större skärmar och multimediaservrar, och dessutom ökar hushållens intresse att producera och dela med sig av egna filmer. Trenden är att köpa en 42 tums plasmateve och stora hårddiskar.

Den amerikanska fastnätsoperatören Verizon, har redan börjat och ska investera 130 miljarder kronor i fiber ända ut till hushållen. Konkurrenten AT&T talar om investeringar på 30 miljarder kronor. Även i Japan och Sydkorea satsar man nu på bredbandsnät i stor skala. Japanska NTT planerar investeringar på 370 miljarder kronor och i Sydkorea satsar regeringen 500 miljarder kronor för att erbjuda hushållen riktigt höga hastigheter för att främja tillväxten i landet. I Sydkorea är det inte bara HD-teve som skall kopplas till bredbandsnätet utan även hushållsrobotar som skall styras via intelligenta nät.

I Europa däremot är de stora teleoperatörerna än så länge mer tveksamma till nya stora investeringar i nya fibernät som bedöms ekonomiskt för riskfyllda.

No comments: