Thursday, November 23, 2006

Trendspot 12: Övervakningsrobot för barn

Jakten på terrorister och objudna gäster flyttas nu in även i hemmet. I år bör alla tomtar ser upp eftersom "home security" har fått en ny dimension med en prisbelönta FamilyFun T.O.Y 2006 Grand Prize Winner "Spy Car", en radiostyrd bil med inbyggd videokamera och mörkeseende. Spy Car styrs med en fjärrkontroll och sänder videobilder trådlöst till ett headset även i mörkret. Hela 12 AA batterier krävs för att ha kul, speciellt kul för batteritillverkarna.

Företaget bakom denna nya leksak är Wild Planet, marknadsledare inom segmentet spionleksaker med en omsättning på ca. $ 60 miljoner.

Utvecklingen inom digital bildbehandling, infraröd kamera, laser och rörelsedetektorer, liksom radiokommunikation och LED (light-emitting-diode) belysning gör et numera möjligt att bygga avancerade leksaker som Spy Car som säljs i USA för ca. $ 140:-

När alla har verktyg att bevaka varandra kommer efterfrågan på insynsskydd, kamoflage och osynlighetsprodukter att öka.

Inom försvaret använder man sedan länge metoder och teknika att vara osynligt. Den japanska professorn Susumu Tachi har utvecklat en metod för optisk kamoflage kallad X'tal Vision. Metoden går ut på att man projecera backgrundsbilden på det maskerade objektet, så ser man objektet som om det vore virtuellt genomskinligt.
Ett intressant smakprov på hur man kan använda tekniken också tvärtom visades på världsutställningen Expo 2005 i Nagoya, Japan. Bilden nedan visar TELESAR 2, en fjärrstyrd robot i samma storlek som operatören. Som betraktare kan man se den som styr på de svarta ytorna (ansikte och överkropp) som om han vore närvarande. Det är en form av 3D-videotelefoni där man kan vara närvarande utan att vara närvarande. Användningsmöjligheterna kan vara många, från distansvård till virtuell sex.

För barn som växer upp med fjärrstyrda spionbilar kommer denna typ av telerobot att bli ganska naturligt, tror Infonaut's robothund Aibo.

No comments: