Monday, November 06, 2006

Trendspot 7: Very large Science Museum

En intressant plats för trendspotting är Science Center, där man kan studera vilken vetenskaps- och tekniksyn ett samhälle vill förmedla till nästa generation. Museum of Science and Industry (MSI) i Chicago ligger i Jackson Park söder om downtown Chicago och är på plats sju bland USA's mest besökta museer och världens största teknikmuseum med över 2000 interaktiva utställningsföremål. Museet besöks årligen av ca. 2 miljoner besökare, varav nästan 330.000 barn och ungdomar. Det var ett självklart val för ett studiebesök speciellt med tanke på museets banbrytande historia som världens första vetenskapsmuseum och symbol för tekniska framsteg. Det innovativa när man öppnade 1933 var interaktiva utställningsföremål. Förut fick man som museumsbesökare bara titta, nu fick man tar i och pröva teknik med egna händer.

Museet är inrymd i den enda bevarade byggnaden från världsutställningen World Columbian Exhibition 1893, som hölls i samband med 400 års jubileum av Columbus upptäckt av Amerika.
Byggnaden är på ca 106.000 kvm, vilket är 10 gånger större än tekniska musset i Stockholm som har 10.000 kvm.

Den stora huvudattraktionerna är idag den tyska ubåten U 505 som kapades av amerikanarna i slutet av andra världskriget utanför Västafrikas kust. Det finns en fullskalemodell av en kolgruva, en stor modell av ett mänskligt hjärta som man kan gå igenom. Det finns en rymdteknikutställning med bl.a. rymdkapseln Apollo 8 och en Luna Module Trainer som astronauterna använde innan månlandningen.

Bland tillfälliga utställningar finns "Robots like us" som består av 200 leksaksrobotar ur Robert Lesser samlingen. Den ger en historisk överblick över synen på robotar som leksak och framtidsikoner.

Det fanns även en liten scen för demonstration av dammsugarroboten Roomba från amerikanska iRobot och andra mobila robotar.

I avdelningen industriteknik finns en helt automatiserad leksaksfabrik, Toymaker 3000, som består av 8 interaktiva stationer, 12 robotar och en hel produktionslinje som kan tillverka 300 leksaker per timme. Ned en robot som kan rita olika porträt.

Det ironska var att robotarna i utställningen kommer från japanska tillverkare av industrirobotar världsledarna Motoman, dotterbolag till Yaskawa Electronics, och Fanuc Robotics.

Vid mitt besök var anläggningen tyvärr inte i gång, vilket är rätt irriterande för besökare som kommer med förväntningar som sedan inte kan infrias. Jag fick inte heller en bra förklaring av personalen, som verkade oengagerade och okunniga. Det var i alla fall ingen bra PR för industrirobotik den första måndagen i november 2006.

No comments: