Thursday, November 09, 2006

Trendspot 9: "The best way to predict the future is to design it."


Den berömde amerikanska arkitekten Buckminster Fuller (1895-1983) menade att det bästa sätter att förute framtiden är att skapa den. På Museum of Contemporary Art visar utställningen "Massive Change - the Future of Global Design" att det är möjligt att tänka och gestalta framtiden.

"Massive Change - framtiden för global design" är ett samarbete mellan designguru Bruce Mau från Toronto och studenterna från Institute without Boundaries (IwB). Multimediautställning vill visa att det finns möjligheter att lösa framtidens problem genom innovativ design.

I elva avdelningar ges exempel på god design från tillverkningen och transport till sjukvård och försvar. I den sköna nya världen kör vi återvinningsbara bilar från Ford, förflyttar oss i stadsmiljö med persontransporter från Segway. Vi värmer eller kyla våra bostäder med solceller och vindsnurrar. Ekologiska livsmedel förpackas av returförpackningar från Tetrapak och vatten renas med filtra från Danmark. Vi kommer att leva i en ekodesignad värld där fler kan dela resurserna på ett effektivt och miljövänligt sätt. Optimisktiska toner från Chicago's konstmuseum i en tid av miljö-och terrorhot.

På First Friday Party var stämningen i alla fall på topp och hundratals mest vita medelklass Chicagobor trängdes i utställningslokalen för att mingla, festa med black Hipp-Hopp DJ och arabisk magdans. Multikulti for a better world!?

No comments: