Sunday, December 03, 2006

Trendspot 13: Första advent i en svensk småstad

Det goda livet i en svensk småstad är något som många bara kan drömma om. Här ett axplock från en timmes söndagspromenad genom Strängnäs den första advent 2006.

Strängnäs Konstnärsakademi öppnar Julsalongen 2006 på nya Galleriet på Trädgårdsgatan 35. Ett 90-tal verk ställs ut i det nyrennoverade källarvalvet som är utställningslokal i Artes, det senaste tillskottet i Europaskolans stadscampus. I framtiden blir Artes en mötesplats och en plattform för dagens konstnärer och framtidens kreatörer!

Ingrid Liljenberg's triptyk "Jag är gul" är det första man ser när man kommer ner i källervalvet.

Efter en timme har över 100 personer sökt sig hit för en konstupplevelse och samtal med konstnärer, vänner och bekanta.

Utanför Galleriet träffar man framtidens företagare, dvs. elever från Europaskolan som går företagarlinjen och presenterar sina UF-företag. Kreativa lösningar på vardagsproblem, funktionella smycken med reflexer, personliga barnböcker m.m.

Fredrik Larsson. Juice It UF, demonstrerar sin citronpress, ett praktiskt redskap för tedrickare.

Petra Rylander och hennes kollega från Fairytale UF visar upp ett ex. av en personlig sagobok för barn. Det är härligt att få uppleva ungdomarnas mod, entreprenörsanda och kreativitet.


Ett stenkast från Artes finns Keramikens Hus centralt beläget i Ugglans Parken. Där visar galleristen Marika Gahnström och keramikern Per Hammarström ett julbordsarrangemang med svensk keramik av världsklass.

Efter denna ögonfröjd kan man spetsa upplevelsen i småstadsidyllen Strängnäs med ett besök i den riksbekanta Ostaffären - ett familjeförtag med unik kompetens och personlig service. Här hanteras vällagrad Grevéost, Herrgårdsost, Prästost, Cheddarost och Västerbotten med varsam hand av ostmästaren Christer. Som en smakupplevelse rekommenderas Kronblomsost på svensk pepparkaka.

Utanför ostaffären pågår den tradionella julmarknaden där man säljer julpynt och handarbeten. Jag fastnar för ugnsbakat bröd och ett glatt leende från Gotland.

Kulturella och kulinariska upplevelser den första advent i Strängnäs är livskvalitet av hög klass, som vi ofta tar för givet.


Med sitt central läge i Mälardalen har Strängnäs perfekta förutsättning att utveckla sin position som en viktig länk i t.ex. den logistika infrastrukturen, som kunskapsnod i Biotech Valley resp. Robotdalen. Båda lyfts fram i senaste publikation "Innovation hotbeds" (pdf) från statens myndighet för utländska investeringar i Sverige, Invest in Sweden, ISA. Tyvärr nämner man i broschyren Strängnäs bara i en bisats, trots att klustret har sitt säte i Strängnäs. Här finns utrymme för bättre upplysing på hemmaplan.


Genom unika besöksmål som Gripsholms slott, Mälsåker slott, Strängnäs domkyrka, Grafikens Hus, Åkers Bergslag, ett rikt kulturliv och professionell turistservice har Strängnäs mycket goda förutsättningar att locka besökare från hela Sverige och hela världen.

Med alla dessa förutsättningar ser framtiden ljust ut för Strängnäs och dess invånare.

No comments: