Tuesday, December 05, 2006

Robotarm som äthjälpmedel

Hälsorobotik är ett relativt nytt begrepp inom robottekniken som kan omfatta såväl robotik för rehablitering, omsorg och friskvård. Det finns kopplingar till avancerad operationsteknik, telemedicin och e-hälsa. Gränsen mellan verklig och virtuell medicin, mellan människan och cyborg börjar blir suddig. På seminariet ”Flytta data inte människor! Möjligheter i framtidens hemvård!” den 5 december arrangerat av Robotdalen och kunskapscentret CeMidCare presenterades aktuella projekt och idéer hur det kan se ut om några år när människor och robotar samverkar inom sjuk-, hem- och friskvården. Ett intressant exempel på kombination av svensk uppfinningsrikedom och god svensk design är äthjälpsroboten Bestic.

Det är ett äthjälpmedel för personer med nedsatt eller obefintlig rörelseförmåga i armar och händer. Att kunna äta själv är en av de mest centrala funktionerna för varje individ och att själv kunna genomföra processen upplevs av alla vara av största vikt för den personliga integriteten. Bestic är en liten, behändig apparat med en sked eller en tång i yttre änden styrd av användaren. Roboten går en förprogrammerad bana, som har stopp-punkter där den stannar och väntar på att användaren skall besluta om roboten skall gå till nästa stopp eller om tuggan är tillräckligt bra. Användaren styr Bestic med t.ex. fotknappar, vippknapp eller huvudmus.

En liknande matningsrobot erbjuder det japanska säkerhets- och serviceföretaget Secom, som kallar sin produkt "My Spoon". Den vann i den nyinrättade robottävlingen från japanska METI, Robot Award 2006 första pris i kategorin servicerobotar. My Spoon har uvecklats sedan 1991 och har presenterat på många rehabiliteringskonfernser, senast 2003 på 18th RESJA (Rehabilitation Engineering Society of Japan) Annual Conference. Utvecklingen har delvis finansierats av den japanska hjälpmedelsorganisationen Association of Technical Aids.

Den säljs redan i Japan och Europa via ett holländsk företaget. Priset är ca US$ 3454:- Det är en ganska avancerad matningsrobot som kan manipuleras med en joystick eller helt autmatiskt. Den kan hantera olika maträtter och lyfta max 50 gram. Robotarmen uppfyller den japanska säkerhetsstandarden JIS T0601-1 (Japanese Industrial Standard on Safety Standards for Electrical Medical Apparatus).

No comments: