Thursday, December 21, 2006

Trendspot 14: Videotelefoni via Internet


Telefoni via Internet sk. IP-telefoni är ett enkelt och billigt sätt att kommunicera. Har man dator och bredband, behöver man bara komplettera med ett headset och mikrofon. Om man anslutar en webbkamera kan man t o m ha videokonferens. Som programvara använder man t.ex. Windows Live Messenger eller Skype. Med Skype 3.0 kan man ha telefonkonferens med upp till 9 personer samtidigt. Man kan komplettera med tilläggsprogram för att t.ex. visa bildspel eller dokument.

Bäst resultat får man om man har bredbandsuppkoppling och en snabb dator.Telekonferens och videokonferens via Internet är idag gratis och ett bra komplement till fysiska möten. Det öppnar möjligheten att delta vid möten på distans t.ex. om man har problem med avstånd eller restider. Det finns även miljövinster genom minskade resor.

Mobilt Internet och Webb-tv är två spännande teknikområde och det gäller för Sverige att hänga med både tekniskt och innehållsmässigt. Det är nya kanaler för information och marknadsföring via Internet, som kommer att få stor betydelse. I Japan har man redan börjat med att testa fjärde generation mobilt Internet (4G) med en överföringshastighet på 20 Mbit/sek på gång. I Sverige/Stockholm pågår tester med Turbo 3G som ger 1,2- 3,6 Mbit/sek. Jag kör webb-tv via 3G och det är helt klart att rörliga bilder och live-sändningar är framtiden.

Framtidens videokonferens med hög upplösning
Amerikanska Polycom, norska Tandberg samt elektronikjätten Sony har på kort tid lanserat var sitt paket för videomöten med hd-teveteknik. Den höga upplösningen tar enligt leverantörerna videomötet till nya nivåer. Som exempel nämner man möjligheten att följa operationer på distans, ordna virtuella seminarier, och granska material inom reklam, mode och design.

Nykomlingen Cisco, som för någon månad sedan lanserade ett helt hd-teveutrustat konferensrum inklusive konferensbord, talar om telepresence eller fjärrnärvaro. Ett telepresence-paket kostar drygt två miljoner kronor, men då ingår konferensbordet.

Tandberg, den dominerande leverantören i Sverige, vittnar om att allmänintresset för videomöten ökat i och med Ciscos inhopp. Med tanke på kommande miljömål att reducera CO2 utsläpp bl.a. från trafiken vittrar videokonferensbranschen morgonluft. Utbyggnaden av bredband måste därför fortsätta.

Tandbergs nya videomötesrum heter Tandberg Experia kommer att börja levereras under andra kvartalet i år. Tandberg pressar nu priset genom att lägga sig på knappt 1,5 miljoner kronor. Dessutom är Tandbergs paket uppbyggt på standarder, vilket enligt Tandberg gör att man även ska kunna koppla in mötesdeltagare som använder andra typer av system för videomöten.

Ni som vill lära er mer om IP-telefon/videokonferens/web-tv kan kontakta Infonaut för mer information om kommande seminarier och kurser.

No comments: