Saturday, February 24, 2007

Trendspot 26: Mer kinesiskt kapital på väg till Sverige

Svenska ambassaden i Peking rapporterar att Nationalkongressen förväntas inom kort fatta beslut om att frigöra upp till 1400 miljarder koronor från valutareserven för att underlätta köp av utländska företag t.ex. inom finans- och energisektorn. Pengarna ska också kunna användas till FoU-projekt.

Därmed öppnas porten för kinesiska investerare som vill köpa upp t.ex. svenska företag. Utförsäljningen av statens andelar i sex av Sveriges statsägda företag borde vara en mumsbit för kinesiska spekulanter att komma över några riktiga guldkorn i kalla Norden.

Min rekommendation till svenska chefsförhandlare är att studera kinesisk krigsstrategi t.ex. klassikern "The Art of War" från generalen Sun Tsu, som levde för 2500 år sedan. Han har präglat kinesiskt tänkande under lång tid och hans råd är fortfarande en ovärderlig inspirationskälla för att lägga upp en vinnande förhandlingsstrategi. Ett av hans viktigaste råd är att skaffa sig god kunskap om sin motpart men ävn om sig själv, då kan man överleva hundra slag. Men om man inte känna sin motpart och inte heller sig själv, då riskerar man att förlora i varje sammandrabbning.

No comments: