Monday, September 24, 2007

Rapport från HangzhouHangzhou är en av Kinas mest berömda städer, som ligger ca. 2 timmar sydvästlig från Shanghai vid West Lake, en stor sjö på 15,6 qkm men bara 1,8 m djup. Sjön har de senaste 1000 åren omvandlats till en natur- och trädgårdsattraktion med konstgjorda öar och dammar, som har planterats med träd och buskar. Där har man även byggt många teehus och pavilionger längs sjökanten och med ett underbart bergspanorama i bakgrunden. Sjön består av fem mindre sjöar, som är avgränsade av dammar. Det mest berömda templet heter Lingyin Si, som byggdes 326 och innehåller bl.a. en 20 meter hög buddhafigur.

Hangzhou är berömt för sitt "drakbrunnste" (Longjing tea), som anses vara det bästa gröna teet i Kina. Longjing te är rikt på vitamin C och aminosyror. Ett kilo Longjing kostar mellan 200-1000 kronor beroende kvalitet.

På helgen är det fullt av folk, som promenerar längs sjön och på dammarna. Det finns många turistbåtar på sjön, allt från rodbåtar till motorbåtar för 50-100 personer, som pendlar mellan öarna och stranden. Många av besökarna är inhemska turister, som kommer från landet, men även från större städer som Shanghai, Ningbo och Shaoxing. De flesta ser välmående och glada ut, nästa alla har mobiltelefoner och/eller digitalkamera och det tas kort överallt.

No comments: