Monday, December 10, 2007

Svensk-kinesiska kulturkockar


Torsdag den 6 december var jag i Kalmar på Aluminiumrikets framtidsseminarium. Där var också Peter Fust i egenskap som finanschef för Fanerdun Group för att berätta om satsningen på det internationella handelscentrum. Dagen efter, den 7 december, kunde man läsa i tidningen Barometern att han hade avgått pga. finanskrisen i Fanerdun.

Fanerdun har plötsligt inga pengar eftersom de inte fått tillstånd att föra ut pengar från Kina och drar nu ned det stora bygge. 40 arbetare skickas hem denna vecka och resten åker hem senare. Fanerduns chef Jinxing Lou ska nu träffa byggfacket för att lösa problemet med obetalda löner till 130 byggnadsarbetare. Frågan är om det är början av slutet av Kalmars svensk-kinesiska dröm. Enl. senaste uppgift läggs projektet på is tills finansieringsfrågan har lösts.

Sweden Chinese Commodity Wholesale Market i Kalmar 2006
Det var den 19 augusti 2006 det kinesiska företaget Fanerdun, med huvudkontor i Hangzhou, offentliggjorde sina planer på att bygga ett internationellt handelscentrum i Kalmar med utställningslokaler för 1 100 företag från Kina och Europa. Förutom grossistbutiker skulle det även finnas service i form av t.ex. ett hotell, flera restauranger och en spa-anläggning. Affärsidén var att europeiska inköpare skulle komma till Kalmar istället för inköpsresor till Kina. Fanerdun ville också bygga bostäder till de personer som ska arbeta i handelscentrumet.

I september 2007 öppnade man CEBEC Expo, som ligger i den gamla tågfabriken, Bombardiers, gamla lokaler. Under tiden som handeln är igång där, skulle man arbeta vidare med att färdigställa det stora handelscentrumet ute på Snurrom i norra Kalmar.

Fanerdun-ägaren Jinxing Luo uppgav vid sitt besök i Kalmar i måndags till media att han kommer att fortsätta med projektet nästa år. Under tiden söker han nu svenska finansiärer. Enl. honom är orsaken till alla problem "kulturella missförstånd".

Det är nu tredje gången en svensk-kinesisk satsning riskerar att misslyckas.

Chintown i Tanumshede 2002
Först ut var det Tanums kommun, där den kinesiske myggmedelsmiljardären Jingchun Li och hans närmaste man James Shi, VD för Lizi Development Group, 2002 hade planer att bygga Nordens största Chinatown i Tanumshede. På 50-60 hektar skulle det bli shoppingcenter, hotell och upplevelsepark, omgivet av en mur. Detta Chinatown skulle locka turister och besökare från hela Europa. Investeringskostnaderna uppgavs till 500 miljoner kronor.

Industripark i Överkalix 2002
Men Li och Shi nöjde sig inte med Chinatown i Tanum utan hade stora planer även för Norrland med en industripark i Överkalix och grossistvaruhus i Luleå. I April 2002 besökte en delegation från Överkalix och länsstyrelsen Mister Li´s myggmedelsimperium i miljonstaden Zhuji och inledde vänortsförbindelser. Men i december 2002 meddelade Mr. Li att projektet skulle bantas till ett industrihus med fyra företag. I april 2004 bildades tre bolag för tillverkning av pappersmuggar, strumpor och tandborstar i Överkalix. Men den 7 november 2007 försätts företagen LDG Pack och LDG Hygienic i Överkalix försätts i konkurs. Kvar finns skatteskulder på 130.000 kronor, en hyresfordran på över 300.000 kronor och bittra minnen av svikna löften. Mr. Li och Mr. Shi har

Dragon Gate 2004
Satsningen i Tanumshede rann ut i sanden och Mr Li köpte hotellet Checkpoint Dalälven i Älvkarleby istället. I oktober 2007 invigde landshövdingen Anders Björk och James Shi första etappen av Dragon Gate, ett planerat jättebygge för 300 miljoner vid E 4 i Älvkarleby. Bygget sker i halvårsetapper för att Mister Li´s bolag ska slippa svenska sociala avgifter. De 65 kinesiska arbetarna skickades hem för att återkomma i april. I oktober 2007 dömde Arbetsmiljöverket och länsrätten i Stockholm Mister Li att betala 1,1 miljoner i vite för säkerhetsbrister i bygget av Dragon Gate.

Men optimism finns kvar i Älvkarleby och på hemsidan att "hotellet med en helt igenom kinesisk design, en konferensanläggning och två restauranger och mycket mer beräknas stå klar under sommaren 2008."

Tidiga krissymtom i Kalmar
Svenska medier avslöjade hösten 2006 att Fanerdun lockar investerare i Kina med villor och permant upphållstillstånd och att företaget har en hög skuldsättning. Kommunen kritiseras även för bristande intresse om Fanerduns ekonomi.

Bygget i Kalmar var kantat av arbetsmiljö- och lönutbetalningsproblem. Tidningen Barometern avslöjade i maj 2007 att Fanerduns bygge var en säkerhetsfara och Arbetsmiljöverket stoppade stora delar av arbetet med mässhallen på grund av säkerhetsbrister. Förra veckan hotade Byggfacket med skadeståndskrav för obetalda löner.

I juni 2007 hopparde tunga ledamöter i styrelsen av pga missnöjet med styrelsearbete och bristerna i projektet.

I augusti 2007 avslöjade tidningen Sydsvenskan att Fanerdun enl. kinesiska myndigheter inte hade tillstånd att föra ut pengar ur landet och den svenska journalisten i Shanghai, Ola Wong, rapporterade att marken i provinshuvudstaden Hangzhou där Fanerdun bygger bostäder till investerare fortfarande var obetald. I sin bok "När tusen eldar slickar himlen. Kinas väg mot framtiden” kallar Wong Fanerdun projektet för "Kalmars luftslott" och beskriver Kalmars politiker och tjänstemän som naiva.

I september 2007 varnade svenska ambassaden i Beijing med hänvisning till en tidningsartikel i affärstidningen, 21st Century Business Herald, den 27 augusti om olika problem med Fanerduns satsning i Kalmar. Projektet beskrivs som kantat av frågetecken och oklarheter, vilket väckt de kinesiska myndigheternas uppmärksamhet.

I oktober 2007 avslöjade tidningen Barometern att Fanerdun förhandlade om ett köp av en stor marknadsplats i Frankfurt, vilket kan uppfattas som ett hot mot Kalmarprojektet.

Det finns en hel del att begrunda om olika aktörers roller, ansvar och världsbilder. Det verkar i alla fall som om svenska företag har lättare att göra bra affärer i Kina än tvärtom. Bristande kunskap om marknadsförhållanden, lagstiftning och media samt stora skillnader i affärskultur och ledningsstil gör det än så länge svårt för kinesiska företag att lyckas i Sverige. Men det kommer att ändras. Shanghai Jiao Tong University Antai College of Economics and Management erbjuder nästa år en tredagarskurs om "Nordic Culture and Management Style" för kinesiska företagsledare. Kursen leds av universitetslektor Tony Fang, PhD från Stockholms universitet, som lär ut hur man tänker, jobbar och gör affärer i Sverige och övriga Norden.

Det är kanske dags med en motsvarande universitetskurs för politiker och tjänstemän i svenska kommuner, som vill lyckas med sina Kinaprojekt i framtiden.

No comments: