Friday, May 18, 2012

E-handel slår ut butiker

Den svenska e-handelns fortsätter att öka och prognosen för 2012 är att den inhemska e-handeln med varor når drygt 31 miljarder kronor i omsättning. Allt snabbare leveranser som ofta sker direkt hem i konsumenternas brevlådor är en förklaring till e-handelns ökande popularitet enl. senaste e-barometern, som ges ut av Posten i samarbete med Svensk Distanshandel och HUI Research.
E-handel fortsätter att tar marknadsandelar från traditionella butiker, vilket tvingar allt fler olönsamma butiker att slå igen. Enl. färsk statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC ökade antalet  företagskonkurser med 19% i april. De största konkursökningar finns inom partihandeln och transportbranschen, men även detaljhandeln och byggindustrin är drabbade. Exempel på detaljhandelskonkurser är den tidigare Bergendahlsägda kedjan Bolagret som har försatts i konkurs efter drygt ett år med nya ägare. Skokanonen med 28 butiker har begärts i konkurs och över hundra anställda sina jobb.
Den hårda konkurrensen i elektronikbranschen fortsätter att skörda offer. I slutet av april försattes tre Euronicsbutiker i Hudiksvall, Delsbo och Ljusdal i konkurs. I början av Maj ställde Audiovideobutiken i Karlskrona in betalningarna. Expert har lagt ner butiker i Kalmar, Kristioanstad och Hässleholm.
Klädkejdan JC fortsätter att ta över franchisebutiker. I början av Maj försattes två JC-butiker i Eskilstuna i konkurs, som kommer att drivas vidare av JCs ägare RNB.

Fler butiksstängningar
Maj 2012:
Eurosko säljer ut sitt lager i köpcentrumet Baronen i Kalmar, och stänger för gott.
Åhléns stänger på Söderpunkten i Helsingborg.Se även inlägg om utslagning av hela branscher pga. digitaliseringen.

E-butiker i konkurs

Hård konkurrrens, svag affärsmodell och bristfällig marknadsföring skördar offer även bland nya nätbutiker. Bolaget bakom nätbutiken Bellme som startades av nätkändis Isabella "Blondinbella" Löwengrip gick i början av året i konkurs. Efter en del år med succé har försäljningen gått neråt för nätbutiken som enligt dagensmedia.se bara hade en försäljning på 450.000 SEK år 2011.

Enl. ehandel.org har 44 e-butiker gått i konkurs, men som är fortfarande aktiva på nätet.

No comments: