Tuesday, November 12, 2013

Årets julklapp 2013

HUI Research har utsett en produkt till Årets Julklapp sedan 1988. Produkterna har genom åren varit stora som små, billiga som dyra, men Årets Julklapp har alltid givit upphov till diskussion. Förra årets julklapp var hörlurarna.

För att en produkt ska kunna bli utsedd till Årets Julklapp ska ett eller flera av följande kriterier uppfyllas:
• Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året
• Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal
• Produkten ska representera den tid vi lever i

En produkt som uppfyller alla tre kriterier är robotdammsugaren. Den är inte ny, Electrolux lanserade redan 1999 sin Trilobite, som då kostade 20 tkr. Men priset för en robotdammsugare har sjunkit till 2000-4000 tkr. Marknadsledaren iRobot har sold ca. 10 miljoner Roomba dammsugarrobotar i hela världen.
Hushållsrobotar ligger i tiden. I december börjar andra säsongen av tv-serien Äkta Människor som väcker debatt om vårt förhållande till intelligenta maskiner.

Årets Julklapp 2013 släpps tisdagen den 19 november.

För mer robotinfo besök systerbloggen Robotland.


1 comment:

Wolfgang Heller said...

Årets Julklapp 2013 blev råsaftscentrifugen enl. HUI. Råsaftscentrifugen uppfyller alla tre kriterier för Årets Julklapp.

− Med råsaftscentrifugen tar vi juicing-trenden in i hemmet och styr innnehållet i våra juicer, smoothies och soppor, säger Lena Larsson, VD på HUI Research. Årets Julklapp 2013 är en symbol för hälsotrenden kopplad till den starka gör-det-själv-trenden inom mat och dryck.