Monday, November 18, 2013

E-handelns dag: 29 November

Fredagen den 29 november lanserar e-handelskoncernen CDON "e-handelns dag" för första gången i Sverige för att markera starten på årets julhandel online. I ett pressmeddelande förklarar CDON Groups VD Paul Fischbein och Zalandos regionschef för Norden Michael Lindskog, att nätaktörerna ser fram emot att få presentera fina erbjudanden för konsumenterna denna första e-handelns dag.

I USA äger “Cyber Monday” rum första måndagen efter Thanksgiving, i år för nionde gången i ordningen. Fenomenet “Cyber Monday” finns redan i stora delar av Europa, bland annat i Tyskland, Frankrike och Portugal. I England går det under benämningen ”Mega Monday”. Kinas version av “Cyber Monday” ägde i år rum den 11 november, och experter uppskattar att det under denna 24-timmarsperiod gjordes transaktioner online till ett värde över 8,2 miljarder dollar. Denna siffra kan jämföras med omsättningen under Cyber Monday i USA 2012, som uppgick till ca 1,46 miljarder dollar.

CDON refererar till HUI´s senaste e-barometerrapport som förutspår att julhandeln på nätet kommer att slå nya rekord i år. Anledningen för detta är enl. HUI att fler och fler har upptäckt fördelarna med att handla på nätet och att många är också beredda att göra större delen av sina julklappsinköp online. Att beställa julklappar på nätet är bekvämt jämfört med att ge sig ut i julstressen och köa i butiker och överfyllda köpcentra.

Onlinehandelns baksida

Amazon's Global Locations
Om tomten ska hinna med alla onlinebeställningar krävs många plockare och packare hos landets e-handlare. Enbart den amerikanska näthandlaren Amazon har aviserat att man kommer att visstidsanställa minst 60.000 lagerarbetare för att klara årets julrush. Amazon har idag ca 40 logistikcentra i världen med ca. 20.000 anställda som jobbar under devisen: „Work hard, have fun, make history“

Men i ett reportage från tyska tv-kanalen ARD beskrivs lagerarbete hos Amazons tyska logistikcentra som rena slarvarbete. Där anställer man via bemanningsföretag tiotusentals personer från olika länder. Reportaget berättade om vilseledande anställningsavtal, låga löner, usel inkvartering, slavliknande arbetsvillkor och en förnedrande tillvaro där de anställda dygnet runt bevakas av uniformerade säkerhetsvakter som har anknytning till högerextrema och nynazistiska grupper.
Efter massiv kritik från den tyska regeringen lovade Amazon att se över avtalen med bemanningsföretagen och arbetsvilkoren.

Även den franska journalisten Jean-Baptiste Mallet ger i sin nya bok "De Amazonia"en dyster bild av arbetsvillkoren hos Amazon. Under en månad lyckades han att jobba som plockare på Amazon´s lager i Montelimar och fick stressa varje natt genom det gigantiska lagret. Styrd av en handnavigator som visade vägen till rätt artikel i hyllorna sprang han ca 20 km varje natt. Arbetet övervakades i realtid av förmannen om plockmålet 120-130 artiklar per timme uppfylldes.

Hur det ser ut för inhyrda plock-& packare i de svenska logistikcentralen inför årets julhandel vore ett intressant spaningsuppdrag. Enl. en ny kunskapssammanställning från Göteborgs universitet, som Arbetsmiljöverket beställt löper bemanningsanställda högre risk att utsättas för psykosocial ohälsa än andra grupper på arbetsmarknaden. En viktig förklaring till detta är att inhyrda inte känner sig trygga i sin anställning. Detta trots att de som jobbar på bemanningsföretag i Sverige kan vara tillsvidare (”fast”) anställda till skillnad från i många andra länder.

No comments: