Friday, September 26, 2014

Paketautomater för e-handelskunder

PostNord har startat ett pilotprojekt i Stockholm för att testa paketautomater som komplement till utlämningsställen och hemleverans. Paketautomaterna finns i anslutning till exempelvis varuhus, tågstationer och universitet.
Paketautomaterna har en kapacitet på ungefär 40 paket var. E-handelskunder kan även returnera varor till automaterna om man har en färdig frakthandling. Paketautomater används redan inom PostNord-koncernen i Danmark, då under benämningen Pakkeboksen eller Døgnposten. Det finns ca 500 paketboxar installerarade varav ca 300 KePol-boxar hos Coop. Mer information finns här.

Det svenska utvecklingsöretaget Combiplate i Jönköping har tagit fram paketboxar för fastigheter som ska underlätta för e-handeln. Med hjälp av de intelligenta boxarna, och elektroniska nycklar, ska det bli enklare för mottagaren att ta emot paket utan att behöva ta sig till ett ombud. Huvudägare i Combiplate är tyska storföretaget Renz som tillverkar post- och paketboxar och som satsat mångmiljonbelopp i projektet.

I Tyskland erbjuder DHL ca. 2500 paketautomater s.k. kallade packstationer som är baserade på paketautomaten KePol det österrikiska företaget KEBA.

No comments: