Wednesday, June 17, 2015

Trendspaning: Drönare

Enl. senaste Teknikbarometer från HUI Research och Prisjakt kommer försäljningen av elektronikprodukter för hälsa och fritid att öka med 5% i år. Den hetaste produkten är s.k. drönare, men även smartklockor och 4ktv efterfrågas i allt större utsträckning.

Marknadssignaler 

Credit: Hobbex/Dji Inspire
Julhandeln 2014 blev det stora genombrottet bland den breda allmänheten för quatrocopters. Enbart Hobbex sålde över 20.000 drönare inkl. Quadrocopters utan kameror. Även Elgiganten och MediaMarkt har tagit drönare i sitt sortiment.
Drönare av typ Quadrocopters med kamera går bäst och lockar fotointresserade, mäklare och andra inom fastighetsbranschen som vill ta bilder från luften köper drönare. Enl. en prognos av företaget Deloitte kommer drönare att användas för många olika civila och kommersiella ändamål. Den civila drönarmarknaden väntas omfatta 300 000 enheter till ett värde av 200–400 miljoner dollar under 2015 och marknaden uppskattas att växa till närmare 5 miljarder dollar för år 2021.

E-handel från luften

Credit: Amazon
Den amerikanska e-handelsjätten Amazon började  2013 att testa drönare för snabbleverans i sitt Amazon Prime Air projekt. Målet är att på ett säkert sätt leverera lätta paket till kund på 30 minuter eller mindre efter beställning med hjälp av drönare.
Även Google har de senaste två åren testat drönare för paketleveranser.
Det kinesiska företaget Alibaba Taobao Marketplace startade i år en försöksverksamhet med att leverera ett paket till köpare i ett antal kinesiska städer. Från beställning till leverans tar detta en timme.
I Europa har logistikföretaget DHL varit först med att testa parcelcopters för leveranser till den tyska ön Juist.
Credit: Mekonomen
I Sverige har bilserviceföretaget Mekonomen i våras testat att använda quadrocopter för att leverera lättare förbrukningsvaror till sina kunder. Exempelvis ett oljefilter eller ett tändstift vill bolaget kunna skicka direkt ut till kunden. Enheten startas genom ett knapptryck och transporterar sedan gods till valda adresser på egen hand utan styrning av fysisk person. Drönaren återvänder efter leverans till startplatsen och landar själv utan behov av övervakning. Avsändaren kan välja att följa leveransen live via sin mobiltelefon som är kopplad till webkamera på drönaren.
I dag finns det cirka 450 tillstånd för obemannade luftfartyg i Sverige varav 30 i Stockholm. Huvuddelen av tillstånden gäller fotografering, endast 21 tillstånd uppger en annan användning.

Tjänsteutveckling med drönare

I en färsk rapport från Stockholms Handelskammare ges några exempel på tänkbara drönartjänster: fyll i en beställning på nätet, och en drönare släpper av paketet en timme senare. Ring 112 och så kommer en drönare med hjärtstartare till platsen när ambulansen inte kan nå fram tillräckligt snabbt. Läs mer i Släpp fram drönarna.

Hot och risker

I rapporten påpekas att utvecklingen av drönartjänster hindras av dagens regler  eftersom kommersiella drönare får inte flyga på högre höjd än 120 meter eller längre bort från föraren än 500 meter – och de får inte flygas över tättbebyggt område. I närheten av en flygplats krävs dessutom alltid tillstånd för att lyfta, vilket påverkar städer med cityflygplatser. På Bromma flygplats fick man för tredje gången i år stänger ner sin trafik på grund av drönare. I USA har antalet civila incidenter mellan drönare och flygplan ökar kraftigt, enl. en rapport från det amerikanska luftfartsverket FAA.
Drönare som används för filmning från luften ses som ett hot mot privatpersoners integritet. Frågan huruvida kameror i drönare omfattas av kameraövervakningslagen eller inte har prövats i tre mål i Förvaltningsrätterna i Malmö, Linköping och Stockholm. De har alla kommit fram till att kameraövervakningslagen inte är tillämplig. Skälet är att kamerautrustningen inte anses varaktigt uppsatt. I ett fall kom domstolen fram till att kamerautrustningen även vara manövrerad på platsen. Två av domarna är överklagade till kammarrätten och har alltså inte avgjorts definitivt. Datainspektionens anser att kameraövervakningslagen är tillämplig i dessa fall.

No comments: