Wednesday, November 30, 2016

Trendspot: VR-glasögon - Årets julklapp 2016

Handelns utredningsinstut, HUI, har utsett VR-glasögon till årets julklapp. HUI ser VR-glasögonen som symbol för den nya VR-tekniken och menar att jakten på upplevelser har fått sitt genombrott i år och att efterfrågan ökar. 

Enligt en prognos från Citi’s Global Perspectives and Solutions group väntas vr-branschen växa 30 gånger sin storlek till år 2020 och fram till dess ha en total omsättning på 700 miljarder kronor.  Samsung, HTC och Sony har börjat leverera sin första VR produkter. Google har släppt vr-glasögonen Daydream View som säljs i USA för US$ 79:- 

I Sverige säljs VR-glasögon i olika modeller från enkla Google Cardboard för 29.90 kronor (Clas Ohlsson) till franska Homido V2 glasögon för 699 kr. (Clas Ohlsson). Samsung Gear VR säljs för 1490 kronor, Sony Playstation VR säljs för 4690 kronor hos de stor elektronikkedjorna. 

Mest avancerad och dyrast är HTC Vive VR glasögon som säljs hos Elgiganten för 9490 kr.  HTC Vive headset har en OLED-panel på 2160x1200 pixlar upplösning (1080x1200 per öga) och 110 graders synfält. Headsetet har 32 rörelsesensorer, ett gyroskop och en accelerationsmätare som återger dina rörelser med extrem precision. Headsetet har remmar som kan justeras efter användarens huvud och utbytbar mjuk vaddering runt ögonen som ser till att det är bekvämt att ha på sig. Dessutom kan det justeras så att det passar att ha glasögon på sig under i headsetet. Två handkontroller - en för varje hand - och sensorer som kopierar  rörelser och för in dem i spelvärlden ingår samt två Två Lighthouse basstationer. 


1 comment:

Wolfgang Heller said...

Mäklarhuset ger spekulanten möjlighet att uppleva bostaden med hjälp av VR-glasögon via mobilen. Som säljare kan man välkomna köparna till en virtuell visning som är öppen dygnet runt, där de kan stanna hur länge de vill. För köparen är fördelen att kunna besöka och uppleva bostaden när det passar dig. Se: https://www.maklarhuset.se/salja-bostad/panorama-vr-visning