Thursday, December 15, 2016

Virtuell Verklighet 2016

Den amerikanske Sci-Fi författaren  Stanley G Weinbaum beskriver 1935 i sin essä Pygmalion’s Spectacles en vision som liknar det vi idag kallar virtuell verklighet, på engelska Virtual Reality (VR).
"Men lyssna - en film som ger bild och ljud. Antag nu jag lägger till smak, lukt och känsla, att ditt intresse tas med i berättelsen. Anta att jag gör det så att du är i berättelsen, att du talar till skuggorna, och skuggorna svar och istället för att vara på en skärm, handlar berättelsen om dig, och du är i den. Skulle det göra en dröm verklig?"

Igår berättade Dagens Nyheter om sin nya satsning på vr-berättande i samarbete med Google för att distribuera 10.000 Google cardboards till digitala prenumeranter i Sverige. Den 20 december lanseras appen DN VR för Iphone och Android. 

Syfte med satsningen är att ta publiken till platser de normalt inte kan komma och få dem att se hela bilden, i en ny form av berättelse. I första omgången finns fyra olika vr-upplevelser i appen: besökaren följa med till det krigsdrabbade Ukraina, på en resa längs Citybanan (som invigs sommaren 2017), bakom kulisserna och på scenen med Rebecca & Fiona, samt på en meditationsupplevelse på en av världens vackraste platser. På sajten dn.se/vr kommer finnas information om hur publiken på olika sätt kan ta del av upplevelserna.

DNs digitala prenumeranter ses som "publik" som flyttas till den virtuella scenen och in i VR-berättelsen. Det återstår att se om VR-hypen kan hjälpa traditionella medier att hitta sin plats i det nya digitala landskapet.  

No comments: